הליך הסדר נושים במסגרת הליכי חדלות פירעון
- LIN co.il
- 3 בנוב׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
הליך חדלות פירעון מתרחש כאשר אדם פרטי או תאגיד אינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויותיהם הכספיות כלפי נושים, כלומר אינם מסוגלים לשלם את חובותיהם. מצב זה מוביל לפתיחה בהליכי חדלות פירעון אשר נועדו להסדיר את התהליך בו יחולקו נכסי החייב בין נושיו, תוך הבטחת הגינות והסדר. אחד הכלים החשובים בהליכי חדלות פירעון הוא הסדר הנושים, אשר נועד לאפשר לחייב להגיע להסדר עם הנושים, על מנת להימנע מהליכי פשיטת רגל ארוכים ויקרים.
מטרות הליך הסדר הנושים
הליך הסדר הנושים נועד לשרת שתי מטרות עיקריות:
1. השבת חובות בצורה הוגנת – מטרתו העיקרית של ההליך היא לחלק את נכסי החייב בין הנושים בצורה הוגנת, לפי סדרי העדיפות הקבועים בחוק.
2. מתן אפשרות לחייב לשקם את עצמו – הסדר הנושים נועד לאפשר לחייב להמשיך לפעול ולהתנהל כלכלית, בין אם מדובר בתאגיד המבקש להמשיך את פעילותו ובין אם מדובר באדם פרטי המבקש לפתוח דף חדש לאחר סיום הליך חדלות הפירעון.
שלבי הליך הסדר הנושים
1. הגשת בקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון – תחילתו של הליך הסדר הנושים נעשית כאשר החייב מגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון. בקשה זו יכולה להיות מוגשת גם על ידי הנושים עצמם במקרים מסוימים, כאשר הם סבורים כי החייב אינו מסוגל לפרוע את חובותיו.
2. מינוי נאמן – בית המשפט ממנה נאמן שיפעל בתהליך. תפקיד הנאמן הוא לבחון את מצבו הכלכלי של החייב, לנהל את נכסיו, ולייצג את אינטרס הנושים. הנאמן יאסוף מידע על הנכסים וההתחייבויות של החייב ויבחן את האפשרות להציע הסדר נושים.
3. גיבוש תוכנית הסדר נושים – לאחר בחינת מצבו של החייב, ניתן לגבש תוכנית להסדר נושים. תוכנית זו יכולה לכלול פריסה מחודשת של החובות, הפחתת סכום החוב, או פתרונות אחרים המוסכמים על החייב ועל הנושים. מטרת ההסדר היא לאפשר לחייב לשלם חלק מחובותיו תוך שמירה על יכולתו להמשיך להתנהל כלכלית.
4. כינוס אספת נושים – לאחר גיבוש ההסדר, תכונס אספת נושים, במהלכה יצביעו הנושים על ההצעה שהוגשה. כדי שההסדר יאושר, יש צורך בהסכמת רוב מסוים מבין הנושים (בדרך כלל 75% מהנושים הזכאים להצבעה, אשר מחזיקים ביותר מ-75% מסך החובות המגיעים להם).
5. אישור בית המשפט – במידה ואספת הנושים מאשרת את ההסדר, יש להגיש את ההסדר לאישור בית המשפט. בית המשפט יבחן את ההסדר, יוודא שהוא הוגן ומתאים לכל הצדדים המעורבים, ולאחר מכן יאשר אותו.
6. ביצוע ההסדר – לאחר קבלת אישור בית המשפט, הנאמן או החייב עצמו יבצעו את ההסדר. התהליך יכלול פרעון חלקי או מלא של החובות בהתאם להסדר, תוך שמירה על נכסי החייב לפי הסיכומים שנקבעו.
יתרונות הליך הסדר נושים
1. שיקום כלכלי לחייב – ההליך מאפשר לחייב להימנע מהליכי פשיטת רגל קשים ולהשתקם כלכלית, על ידי פריסת חובות והסדרים שמאפשרים לו לעמוד בהתחייבויותיו.
2. מניעת הליכי פירוק מורכבים – עבור תאגידים, הסדר נושים יכול למנוע הליכי פירוק שיכולים לפגוע בתפקוד החברה ולגרום לנזקים כלכליים רחבים יותר.
3. חיסכון בזמן ובמשאבים – הסדר נושים יכול לחסוך בניהול הליכים משפטיים ארוכים ויקרים, ולסייע בהגעה להסכמה מהירה ויעילה יותר בין החייב לנושיו.
חסרונות ואתגרים בהסדר נושים
1. הסכמה של הנושים – אחד הקשיים המרכזיים הוא קבלת הסכמה של רוב הנושים להסדר. במקרים מסוימים, הנושים עשויים להתנגד להסדר מתוך רצון לקבל את מלוא החוב המגיע להם.
2. תלות במצב הכלכלי של החייב – הצלחת ההסדר תלויה ביכולתו הכלכלית של החייב לעמוד בתנאי ההסדר, ואם ייקלע שוב למצב של חדלות פירעון, הנושים עלולים להפסיד את החוב.
סיכום
הסדר נושים במסגרת הליכי חדלות פירעון מהווה כלי חשוב במערכת המשפטית והכלכלית, המאפשר לחייבים לנסות לשקם את מצבם הכלכלי ולמנוע את פירוקם המוחלט. ההליך שואף להגיע לפשרה הוגנת בין הנושים לחייב, תוך הבטחת תשלום חלקי של החובות ושימור יכולתו של החייב להשתקם כלכלית.
Comments